Начало > Новини > Съдържание

БРИКС В Ксиамен е готов да изпълни ролята си в глобалното управление

Aug 15, 2017

Деветата среща на лидерите на БРИКС ще се проведе в Ксиамен през септември 2017 г. от 3 до 5 септември и повечето от фабриките около град Ксиамен ще бъдат затворени за няколко дни, което зависи от подробното изискване на правителството.


Повече подробности за BRICS от China Daily:

brics.jpg

"БРИКС: по-силно партньорство за по-светло бъдеще" ще събере лидерите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка в Ксиамен, крайбрежен град в провинция Фудзиен в Източна Китай от 3 до 5 септември.

Зоните от "златните тухли" - китайски превод на BRICS - представляват нововъзникващи пазари и са гласът на развиващите се страни в света.

Силният икономически растеж означава, че БРИКС вече са ключови играчи в световната икономика и в глобалното управление. Заедно, петте от тях представляват 23% от световната икономика през 2016 г., почти двойно повече от тях през 2006 г. Петте са били източник на повече от половината от глобалния растеж през последните десет години.

"Сътрудничеството на БРИКС не само помогна на самите страни, но и засили правото да говорим по глобални въпроси за всички развиващи се страни", каза Руан Зонгзе, изпълнителен вицепрезидент на Китайския институт за международни изследвания.

Като титуляр на председателството на БРИК тази година, Китай е домакин на серията от срещи, които обикновено предхождат срещата на високо равнище на лидерите. По-рано тази седмица министрите на търговията се срещнаха в Шанхай и се съгласиха да се обединят срещу протекционизма и да направят всичко възможно, за да осигурят оцеляването на многостранната търговска система.

В края на юли в Пекин се проведе среща за сигурност на страните от БРИКЮ с дискусии относно глобалното управление, борбата с тероризма, интернет, енергетиката, националната сигурност и развитие.

През юни финансовите министри и управителите на централните банки постигнаха съгласие за засилване на сътрудничеството в няколко фискални и финансови области, включително банката за ново развитие на БРИКЮ и регулаторното сътрудничество.

"Мисля, че тазгодишната среща на върха в Ксиамен ще доведе до по-практично и конкретно сътрудничество и ще подобри доверието и доверието между БРИКЮ", каза Шен Йи, директор на Центъра за проучвания на БРИКС във Фуданския университет.

Китай не иска да ограничи бъдещото сътрудничество до петте държави. През март министърът на външните работи Уанг Йи каза, че Китай ще проучи възможностите за разширяване на "БРИКС плюс" и ще изгради по-широко партньорство чрез диалог с развиващите се страни и международните организации.

"БРИКС плюс" ще предостави възможности за други икономики и ще даде тласък на икономическата глобализация, каза главният икономист на Евроазиатската банка за развитие Ярослав Лисоволик.

"Предложенията на министъра на външните работи на Китай Wang Yi относно разширяването на зоната за партньорство на страните от БРИКЮ не само са навременни в светлината на китайското председателство на БРИКЮ, но и са насочени към даване на нов тласък на интеграционните процеси в сложните условия Разпространението на протекционизма в световната икономика ", каза Лисоволик.

С напредъка на последните десет години и по-приобщаващото отношение BRICS са подготвени не само за срещата на върха в Ксиамен, но и за още едно златно десетилетие.